ÖCK:s historia
Staden Östersund har varit en av Sveriges viktigaste curlingplatser i mer än 50 år.
Redan 1958 anordnade ÖCK organiserade svenska mästerskap för herrar på arenan Fyrvalla, som också varit platsen för 1957 års VM i skridskor. Det curlingmästerskapet, med 64 lag som spelade utomhus på naturis var en enorm framgång och plötsligt ville massor av människor börja spela curling. Inom ytterligare tre år så hade sju curlingklubbar startats och ytterligare tre anläggningar för curling byggts i Östersund med omnejd.
1963 var SM tillbaka i Östersund. Nu med 96 herrlag som spelade på 20 banor av naturis på Fyrvalla arenan. Dessutom spelade 16 damlag på Björkbacka curlingbanor där det fanns 10 banor. Vilken curling happening!
Men det var sista gången det svenska mästerskapet spelades på naturis. Från 1966 har alla svenska mästerskap spelats inomhus.
Klubbarna i Östersund byggde gemensamt sin curlinghall med sex banor 1983, och i och med det kunde de börja arbeta med sin juniorcurling för att nå elitnivå.
Östersund har förutom många SM i curling arrangerat tre junior VM, 1998, 2008 och 2012 i den numera rivna Z-hallen. B-Junior VM 2017, Mixed Dubbel VM och Seniors VM 2018 samt EM 2022 (som övertogs från Ryssland) spelades i Östersund Arena och B-gruppen spelade sitt EM i Curlinghallen. Det är knappast sista gången som Östersunds välmeriterade klubb kommer att arrangera ett internationellt mästerskap.
Några år efter att Östersund fick sin curlinghall fick de fram ett lovande juniorlag med Peter ”Peja” Lindholm, Magnus Swartling, Peter Narup och Johan Hansson, som förbättrades för varje år som gick. År 1988 vann Peja, Magnus, Johan och Johans bror Niklas Junior SM och några veckor senare vann de också silvermedalj i Junior VM. 1989 vann Peja, Magnus, Peter Narup och Owe Ljungdahl Junior VM i Markham i Kanada. Och 1990 tog Pejas lag bronsmedalj i Junior VM efter att ha förlorat bara en match, nämligen semifinalen.
Efter junior eran anslöt Tomas Nordin till Pejas lag och från 1993 till 2006 spelade laget sju VM, tre OS och 10 EM. De spelade fem VM finaler och vann tre av dem, 1997, 2001 och 2004 och tog silver 1998 och 2000. De vann dessutom EM guld 1998 och 2001 och EM silver alla år från 2002 till 2005. Men de fick tyvärr aldrig någon OS-medalj. I Salt Lake City 2002 tog de sig till semifinal men förlorade mot Kanada och de förlorade också brons matchen mot Schweiz.
Efter säsongen 2005-06 avslutade Pejas lag sin karriär. Endast Peja fortsatte med ett nytt lag som kvalificerade sig för både VM och EM under 2007, men vann inga medaljer. Efter EM i Füssen 2007 avlutade Peja Lindholm sin curlingkarriär.
Vad har hänt med honom och hans kamrater efter det?
Det är bara Peter Narup som har lämnat sporten curling helt. Han bor numera i Åkersberga utanför Stockholm och arbetar som IT-konsult. Tomas Nordin bor i Upplands-Väsby norr om Stockholm och arbetar även han med IT. Men Tomas har startat en ny curlingkarriär som coach för det svenska rullstolslaget. Han arbetade med det lag som i Paralympics i Vancouver 2010 vann brons.
Magnus Swartling bor fortfarande i Östersund och är medlem i Östersund Curlingklubb. Han har också provat coachnings jobb med stor framgång. 2011 var Magnus coach för Anette Norbergs nya lag från Karlstad som vann VM guld i Esbjerg, och under 2014 har han varit förbundskapten för juniorlandslaget.
Men Peja Lindholm är den som fortfarande är mest engagerad i curlingen. Sedan hösten 2010 är Peja anställd av Svenska Curlingförbundet som förbundskapten. Han har också varit coach i World Team på Continental Cup de senaste åren. Dock är Peja Lindholms lag inte det enda laget från Östersund som har spelat en VM final.
I Oberstdorf, Tyskland 1994 var det ett annat lag från Östersunds Curlingklubb som spelade för Sverige och tog sig till final där de tyvärr förlorade mot Kanada på sista stenen. I det laget spelade Jan-Olov Nässén, Anders Lööf, Mikael Ljungberg och Leif Sätter. Samtliga bor fortfarande i Östersund och de spelar fortfarande curling på klubbnivå.
Jan-Olov Nässén var under några år styrelseledamot i Svenska Curlingförbundet och var tränare för det svenska junior damlaget när Östersund för första gången stod som arrangör för Junior VM 1998.
Mikael Ljungberg är numera en av juniortränarna i Östersund, och han är coach för sin sons lag som spelat i division 1 Norra. Mikaels dotter Sandras lag vann division 1 damer 2013/14 och spelar i elitserien under 2014/15.
En annan juniortränare i Östersunds CK är Cathrine Lindahl, en av de mest framgångsrika curlarna någonsin, med två OS-guld och två VM guld. Cathrine som är syster till Anette Norberg, har bott i Östersund under många år, men under sin aktiva karriär har hon nästan alltid representerat sin moderklubb, Härnösands Curlingklubb.
Håkan Sundström