Curlingintroduktion

  • Curling bygger på tradition och skicklighet.
  • Ett väl utfört slag är ett nöje att se och detta gäller även spelets traditioner och anda.
  • En curlare spelar för att vinna men aldrig för att förödmjuka sin motståndare.
  • En curlare skulle aldrig störa sin motståndare eller hindra dem från att göra sitt bästa och föredrar att förlora hellre än att vinna på ett oärligt vis.
  • En curlare bryter aldrig avsiktligt mot reglerna eller mot spelets traditioner. Skulle så ske är curlaren själv den första att påpeka att så skett.
  • Spelets huvudidé är att jämföra spelarnas skicklighet gentemot varandra, men också att göra så sportmannamässigt, med bra humör och ett gott uppförande.
  • Till ledning för detta finns regler, som ska följas men inte utnyttjas. En curlingmatch ska avgöras på isen – inte i regelboken!

 


Curling utmanar

Curling är en lagsport som spelas på is. En sport som förvandlar och trollbinder både åskådare och utövare. En sport som passar alla, ung som gammal, kompisgänget eller familjen och som ger dig motion samtidigt som den utmanar ditt intellekt. I curling är du som individ är oerhört viktig – men aldrig ensam.

I en curlingmatch är inget slag det andra likt. Ingen situation är exakt likadan som en tidigare. Därför ställs man alltid inför nya uppgifter och det finns alltid något att öva på. Man kan alltid vässa sitt finlir med millimeterprecision. Man kan alltid öka sin sopfrekvens. Man kan alltid bli bättre på att kommunicera.
Samarbetet i laget och kommunikationen mellan lagkamraterna är lika viktig som varje spelares teknik och individuella skicklighet. 

 

Curlingmatchen och curlinglaget

Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt ”tee” än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. Ett curlinglag* består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vice-kapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar.

Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om 8 poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar och tar 2-2,5 timme. Så man spelar om över 60 poäng, trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Men möjligheten finns, och hoppet lever alltid in i det sista. Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i prick.
* Den vanligaste spelformen i curling är lagspel med fyra  spelare i varje lag. Men man tävlar även i mixed dubbel  och i en individuell spelform som kallas figur. 

 

Poängberäkningen

När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten. 

Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång.

Gult ligger närmast mittpunkten (tee) och får 1 poäng trots att blått har fler stenar i boet. 

 

Curlingbanan


Banan är ca 45 meter lång och 5 meter bred. I varje ända finns en måltavla i isen (boet), med en mittpunkt som kallas tee. Från ett fotstöd, hack, vid ena sidan spelas stenarna över banan mot boet på motsatta sidan. För att stenen skall vara med i spelet måste den stanna mellan hogglinjen och boets bakkantslinje. 

 

Curlingstenen

De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av en speciell typ av granit, Blue Hone, som hämtats från den lilla skotska ön Ailsa Craig och som tål att krockas med på curlingisarna. Denna stensort börjar emellertid ta slut och numera används också en walesisk stensort som heter Trefor. 

 

Curlen

En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och gör en bågformad linje över banan mot målet. Kaptenens kommando bestämmer om stenen skall spelas medurs (inhand) eller moturs (outhand). Kaptenen visar med utsträckt arm vilken rotation stenen skall ha.


Kaptenens sop utgör spelarens riktmärke. Löst slagna stenar ger i regel mer curl. Hårt spelade stenar går rakare. 

 

Sopningen viktig

Alla spelare i laget har en curlingsop och man sopar framför stenen för att den skall glida längre och rakare. Hård sopning kan förlänga stenens längd med 2-4 meter. Dessutom försenas curlen och stenen får en rakare bana. Effektiv sopning är en mycket avgörande faktor i curling och hård sopning är fysiskt ansträngande. Under en match rör man sig fram och tillbaka över banan i ca 5 km varav omkring 2 km sopande. När man i tävlingar spelar 2-3 matcher varje dag under 2-5 dagar så förstår man att man behöver bra kondition för att lyckas i curling.

 

Enkel utrustning

Man behöver ingen dyr och exklusiv utrustning för att spela curling. Sop och curlingskor (med glid- och greppsula) finns oftast att låna hos curlingklubben, för dig som vill testa eller börjar spela som nybörjare. Så småningom brukar man skaffa sig en egen sop, curlingskor och kläder som är anpassade för curling. 

 

Anrik och gammal

Curling är en urgammal sport. Den härstammar från 1500-talets Skottland och det finns än idag existerande klubbar, som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846 och Svenska Curlingför­bundet bildades 1916. Curling spelas idag i ett 50-tal länder och är som störst i Kanada med omkring en miljon aktiva spelare. Skottland, USA och Schweiz är också stora curlingländer.
I Sverige spelas curling i ca 70 klubbar från Malmö i söder till Boden i norr. 

 

OS-sport i världsklass

Få idrottsstunder är så spännande att titta på som bra curlingmatcher. Som åskådare är det som om du är med på isen. Curling är en officiell olympisk idrott sedan Nagano 1998 då vårt damlag vann Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av OS-guld både i Turin 2006 och Vancouver 2010 och damsilver och herrbrons i OS 2014 i Sotji.
Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige, som curlingnation, rankas mycket högt.

 

Curlingtermer

Banan

Boet  ”måltavlan”, de målade cirklarna på banan
Centrallinje Linje dragen från hack till hack i längdriktning
Gardzon Området mellan hogglinjen, boets framkant och teelinjen utanför boet
Hack Fotstöd
Hogglinje Linje dragen tvärsöver banan, ca 10 m från hacket
Huset Området inom ringarna också kallat boet
Pebbla Duscha isytan med med finhåligt munstycke
Ringar Cirklarna på isen som markerar huset/boet
Tee Boets mittpunkt
Tee linje Linje dragen i sidled tvärs genom boets mitt. 

 

Laget

Front-end Ettan och tvåan i ett lag                                              
Inhand Medurs rotation på stenen – Skipper visar med höger arm utsträckt
Outhand Moturs rotation på stenen – Skipper visar med vänster arm utsträckt
Skipper Lagkapten
Slide Utglid på isen från hacket
Släpp Det moment i slaget när stenen lämnar handen
Vice skipper Vice lagkapten. Den står i boet när skippern spelar sina stenar.

  

Spelet

Biter Poängsten som nuddar boets yttersta ring.
Blank omgång En omgång utan stenar i boet. Nollomgång.
Bränd sten Sten i rörelse som berörts av spelare.
Centrumgard Gard rakt framför boet.
Chap Utslagning där spelsten byter plats med liggstenen
Cornergard Gard snett framför boet
Curl Stenens rotation vid gång över isen
Dubbel Utslagning ur boet av två stenar samtidigt
Dragning Inläggning
Frysning Dra en sten ”kloss” mot en liggsten
Gard Sten som skyddar bakomliggande sten
Heavy Sten med hög fart
Liggsten Stillaliggande sten i spel
Omgång Del av match där alla i lagen spelar sina stenar
Port Utrymme mellan två liggstenar
Poängsten Sten i boet som är bättre än motståndarens
Skotte Den sten i boet som ligger närmas tee
Spelsten Sten i rörelse
Stjäla Ta poäng utan att ha sista sten
Take Utslagning
Vick Avsiktlig snedträff

Taktik

Curlingmatcher följer ofta mycket tydliga mönster beroende på vilket lag som leder och vilket lag som har sista sten i omgången:

Om man leder och har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på de främre kanterna i boet.
Man lägger inga garder som motståndarna kan utnyttja och ser istället till att det är öppet i mitten för den sista egna stenen. Målet är att ta poäng i omgången, eller ev. ”nolla” för att få behålla fördel av sista sten i nästa omgång.

Om man leder, men inte har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på den mittre främre delen i boet.
Man lägger inga garder som motståndarna kan utnyttja och ser till att motståndarna inte har öppet i mitten för sista stenen. Målet är att förhindra motståndarna från att ta mer än en poäng.

Om man är i underläge och har sista stenen är det fördelaktigt att få kommandot på kanterna framför boet.
Det ger möjlighet att dra bakom eller knacka in egna gardstenar. Man ser alltid till att det är öppet i mitten för den sista egna stenen. Målet är att försöka hålla en eller flera poängstenar i boet och ”fylla på” med den allra sista för störst poängutfall.

Om man är i underläge och inte har sista stenen är det fördelaktigt att blockera med garder framför mitten av boet.
Man försöker sedan att dra bakom eller knacka in egna gardstenar. En egen skotte vill man ha så nära mitten som möjligt så att motståndarna får svårt att slå eller dra bättre med sista stenen. Målet är att inte tappa mer än en poäng, och ännu hellre ”stjäla” någon egen poäng.