Curlingintroduktion - Östersunds Curlingklubb - ÖCK - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

Curlingintroduktion


Curling utmanar


Curling är en lagsport som spelas på is. En sport som förvandlar och trollbinder både åskådare och utövare. En sport som passar alla, ung som gammal, kompisgänget eller familjen och som ger dig motion samtidigt som den utmanar ditt intellekt. I curling är du som individ är oerhört viktig – men aldrig ensam.
I en curlingmatch är inget slag det andra likt. Ingen situation är exakt likadan som en tidigare. Därför ställs man alltid inför nya uppgifter och det finns alltid något att öva på. Man kan alltid vässa sitt finlir med millimeterprecision. Man kan alltid öka sin sopfrekvens. Man kan alltid bli bättre på att kommunicera.
Samarbetet i laget och kommunikationen mellan lagkamraterna är lika viktig som varje spelares teknik och individuella skicklighet. 

 

Curlingmatchen och curlinglaget


Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt ”tee” än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. Ett curlinglag* består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vice-kapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar.
Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om 8 poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar och tar 2-2,5 timme. Så man spelar om över 60 poäng, trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Men möjligheten finns, och hoppet lever alltid in i det sista. Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i prick.
* Den vanligaste spelformen i curling är lagspel med fyra  spelare i varje lag. Men man tävlar även i mixed dubbel  och i en individuell spelform som kallas figur. 

 

Poängberäkningen


När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten.
Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång.
poang_550pxl
Gult ligger närmast mittpunkten (tee) och får 1 poäng trots att blått har fler stenar i boet. 

 

Curlingbanan


banan_550pxl
Banan är ca 45 meter lång och 5 meter bred. I varje ända finns en måltavla i isen (boet), med en mittpunkt som kallas tee. Från ett fotstöd, hack, vid ena sidan spelas stenarna över banan mot boet på motsatta sidan. För att stenen skall vara med i spelet måste den stanna mellan hogglinjen och boets bakkantslinje. 

 

Curlingstenen


De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av en speciell typ av granit, Blue Hone, som hämtats från den lilla skotska ön Ailsa Craig och som tål att krockas med på curlingisarna. Denna stensort börjar emellertid ta slut och numera används också en walesisk stensort som heter Trefor. 

 

Curlen


En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och gör en bågformad linje över banan mot målet. Kaptenens kommando bestämmer om stenen skall spelas medurs (inhand) eller moturs (outhand). Kaptenen visar med utsträckt arm vilken rotation stenen skall ha.

curlen_550pxl
Kaptenens sop utgör spelarens riktmärke. Löst slagna stenar ger i regel mer curl. Hårt spelade stenar går rakare. 

 

Sopningen viktig


Alla spelare i laget har en curlingsop och man sopar framför stenen för att den skall glida längre och rakare. Hård sopning kan förlänga stenens längd med 2-4 meter. Dessutom försenas curlen och stenen får en rakare bana. Effektiv sopning är en mycket avgörande faktor i curling och hård sopning är fysiskt ansträngande. Under en match rör man sig fram och tillbaka över banan i ca 5 km varav omkring 2 km sopande. När man i tävlingar spelar 2-3 matcher varje dag under 2-5 dagar så förstår man att man behöver bra kondition för att lyckas i curling.

 

Enkel utrustning


Man behöver ingen dyr och exklusiv utrustning för att spela curling. Sop och curlingskor (med glid- och greppsula) finns oftast att låna hos curlingklubben, för dig som vill testa eller börjar spela som nybörjare. Så småningom brukar man skaffa sig en egen sop, curlingskor och kläder som är anpassade för curling. 

 

Anrik och gammal


Curling är en urgammal sport. Den härstammar från 1500-talets Skottland och det finns än idag existerande klubbar, som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846 och Svenska Curlingför­bundet bildades 1916. Curling spelas idag i ett 50-tal länder och är som störst i Kanada med omkring en miljon aktiva spelare. Skottland, USA och Schweiz är också stora curlingländer.
I Sverige spelas curling i ca 70 klubbar från Malmö i söder till Boden i norr. 

 

OS-sport i världsklass


Få idrottsstunder är så spännande att titta på som bra curlingmatcher. Som åskådare är det som om du är med på isen. Curling är en officiell olympisk idrott sedan Nagano 1998 då vårt damlag vann Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av OS-guld både i Turin 2006 och Vancouver 2010 och damsilver och herrbrons i OS 2014 i Sotji.
Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige, som curlingnation, rankas mycket högt.


Lär dig mer om curlingstenen
 


Lär dig mer om spelarnas positioner i curlinglaget (Källa: World Curling TV)
 


Lär dig mer om sopning (Källa: World Curling TV)

Curling för alla
Curling passar båda könen och alla åldrar. Man kan börja vid 10-årsåldern och sedan spela livet ut.
I vår sport finns SM-tävlingar från Yngre Juniorer upp till Veteraner.
Den största delen av curlingverksamheten i Sverige organiseras av våra klubbar. De flesta av landets klubbar har en årsavgift på upp till 700 kr för att spela i genomsnitt ett par kvällar i veckan.
Klubbarna omfattar alla kategorier av aktiva, från unga juniorer över elitspelare i 20-50-årsåldern och upp till motionärer i hög ålder.

Många klubbar har företagscurling, korpserier och andra aktiviteter som syftar till att bredda sporten utanför den egna klubben.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:28
Skribent: Stefan Lund, Svenska Curlingförbundet

Medlemsnyheter:

Nya medlemsavgifter

Medlemsinsatser

Sponsringsbonus
Är du en aktiv medlem,
en sån man ej vill mista
Eller nöjer du dig själv med att,

stå med på klubbens lista?

Kommer du med på möten,
och minglar bland allt folk
Eller grubblar du och gnäller
hellre hemma i din holk?

Är du en sådan medlem
som hjälper klubben fram
Eller struntar du i klubbens mail,
och betraktar dem som spam?

Kommer du förbi ibland
och letar nåt att göra?
Eller gnäller du på det som görs
och låter alla höra

Det finns en plan och schema
som leder till succé

Och dit så kan vi komma
om alla vill va me!

Så engagera dig och bidra,
med hjärta hand och själ
Var inte den som tittar på,
det är vår akilleshäl

Vad sägs nu kära medlem,
kan detta bli vår sed?
Att alla hjälper till och kör,
och inte bara åker med...

Postadress:
Östersunds CK - Curling
Curlinghallen, Gunder Häggs väg 5
83152 Östersund

Kontakt:
Tel: 070-272 35 75
E-post: This is a mailto link

Se all info

ÖCK Swishnr: 123 477 93 51

 

x4DHrLqIjrqcRleCSFpH